Опис
Маракуйя або пасифлора їстівна - це кучерява багаторічна рослина родом з Південної Америки, що відноситься до сімейства пасифлорові. Вирощується заради солодких плодів, які використовуються для приготування напоїв та десертів. У домашніх умовах варто вирощувати маракуйю хоча б для того, щоб помилуватися на її цвітіння.
Грунт і горщик
Спекотне південне вікно-оптимальне місце для більшості пассифлор. Звичайно, потрібно розуміти, що навіть сама теплолюбна з них загине, якщо зростає в маленькому горщику, який знаходиться під прямими променями сонця більшу частину дня. Тому розміщувати рослина потрібно так, щоб горщик знаходився в тіні, а рослина на сонці. Те ж саме відноситься до засклений балкон, на якому при повністю закритих вікнах, без притінення і вентиляції температура влітку теж може зашкалить за плюс 50 ° С.
Освітлення, полив
Взимку їх досить поливати один раз в тиждень, промочив повністю земляний кому. Рослини у великих горщиках (понад 20см) можна поливати ще рідше. Радимо поливати, коли знижується тургор. Також пасифлора дуже любить часті кроплення, особливо в умовах міських квартир з зимовим опаленням.
Перший «крик про допомогу» рослини «подають» поніканіе верхівок пагонів - це оптимальна стадія для поливу. Якщо поникли все листя (таке в сильну спеку трапляється досить часто), рослина варто пролити, навіть якщо земляний кому вологий, оскільки ці симптоми свідчать про перегрів коренів.
Обрізка
Пассифлора на старих стеблах не цвіте. Треба уникати буйного росту численних молодих пагонів - квіток буде мало. Досить залишити 2-4 штуки. Пассифлора не любить короткої обрізки - нижче 30-50см від землі обрізати не варто.
Плодоношення
Для отримання плодів вам доведеться проводити штучне запилення, так як вона ставиться до несамоопиляющімся видам. Виконується ця процедура так: у другій половині дня з жіночого рослини зрізається пильовик з пилком, а рильце треба залишити. Потім ваткою треба набрати пилок з чоловічого рослини і перенести її на рильце. Вже на другий-третій день з'являється зав'язь, яка швидко збільшується в розмірах. Дозрівання триває по-різному - від 1 до 3 місяців. У домашніх умовах досить часто в плодах визріває тільки одне зернятко. Спробуйте його посіяти - можливо, ви отримаєте абсолютно нову рослину з унікальними квітками.
Розмноження
Розмножують маракуйю вегетативним і насіннєвим способами. Вегетативний спосіб розмноження отримав більш широке поширення. Отримані під час обрізання стебла діляться на відрізки, на яких має бути як мінімум по два листа. Живці висаджують в горщики, попередньо припудривши зрізи стимулятором коренеутворення.
Насіння пасифлори їстівної висівають на початку весни, регулярно обприскують і провітрюють. Цей процес вимагає уваги і терпіння. Ні в якому разі не можна допускати перезволоження або пересушування сіянців. Температура для їх проростання повинна бути від 20 до 24 ° C. При правильному догляді насіння сходить швидко і дружно. Після появи двох сформувалися листочків молоді рослини пікірують в маленькі горщики .
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Основні атрибути | |
Культура | Маракуя |
Тип продукції | Саджанці |
Життєва форма | Плодові дерева |
Колір плоду | Сливовий |
Сорт/Гібрид | Бразильська |
Рік врожаю | 2021 |
Група | Одноденне |
Ботанічні характеристики | |
Висота рослин | Високорослі |
Вік саджанця | 1 літки |
Тривалість життя | Однорічні |
Холодостійкість | False |
Засухостійкість | True |
Стійкість до ламання | False |
- Ціна: від 176 ₴